Categories
Cariere

Persoanele slabe sunt mai bolnave?

Persoanele slabe nu sunt intotdeauna cele mai sanatoase, conform specialistilor. Acestia definesc starea numita Metabolically Obese Normal Weight (MONW) ca un contrast dintre aspectul exterior si ceea ce se intampla in interiorul organismului.

Ce inseamna MONW?

Se pare ca 25% din persoanele slabe sufera de prediabet si sunt obeze din punct de vedere metabolic. Chiar daca fizic sunt persoane slabe, acestia nu sunt intr-o forma fizica buna si au obiceiuri de viata nesanatoase. Acestia prezinta multa grasime in jurul organelor interne, un nivel ridicat de colesterol in sange si probleme de circulatie, asa cum explica un specialist care lucreaza in cadrul USANA Health Sciences.

Persoanele care sufera de MONW nu au masa musculara suficienta si sunt predispuse la aparitia rezistentei la insulina si a diabetului. Mai mult decat atat, statistic vorbind, rata mortalitatii in cazul persoanelor slabe care au diabet este mai mare decat cea a diabeticilor obezi.

Persoanele care nu au probleme de greutate nu isi dau seama ca au probleme, mai ales din cauza faptului ca diabetul este o boala lenta, care evolueaza in 10-30 de ani. Astfel, acestia sunt diagnosticati cu diabet mai tarziu, atunci cand incep sa apara si alte probleme de sanatate. De aceea, medicii recomanda analizele periodice pentru verificarea glicemiei, chiar daca esti o persoana slaba.

Cum prevenim MONW?

In primul rand este bine sa renunti la orice bautura racoritoare, chiar daca nu contine zahar. Indulcitorii artificiali, conservantii si adaosurile din aceste bauturi fac mult rau organismului. Bazeaza-te in schimb pe sucuri naturale, preparate in casa, sau pe fresh-uri atunci cand iesi in oras.

Nu trebuie sa renunti la anumite grupe de alimente pentru a slabi sau pentru a-ti mentine sanatatea organismului, ci din contra. Medicii nutritionisti ne atrag atentia asupra importantei fiecarei grupe de alimente, asadar nu renunta de tot la carbohidrati sau la proteine (carne). Studiile in domeniu arata ca persoanele care nu consuma carne prezinta schimbari la nivelul chimic al creierului.

Si lipsa somnului poate duce la dezechilibre mari in interiorul organismului, asadar nu uita sa te odihnesti suficient in fiecare zi. Lipsa de somn duce la producerea in exces a hormonului de stres numit cortizol, la mancatul in exces, la cresterea grasimii abdominale si la scaderea masei musculare.