Categories
Timp Liber

5 tradiții europene reprezentative pentru țările lor

Din când în când, oamenii își îndreaptă atenția și către tradițiile autohtone, iar în multe locuri din Europa acestea încă sunt respectate cu sfințenie în fiecare an.

Iată, așadar, 5 tradiții europene care au succes:

1. Festivalul La Tomatina – În ultima zi de miercuri a lunii august, în fiecare an pe străzile orașului Bunol are loc unul dintre cele mai mediatizate festivaluri din Spania. La Tomatina presupune o bătaie cu roșii între participanți. Totul a început în anul 1945, când în timpul unei parade a izbucnit o bătaie în apropierea unei piețe, iar din arsenalul folosit au făcut parte și roșiile. Anul următor, aceștia s-au întors și s-au bătut cu roșii aduse de acasă. La Tomatina a fost interzis în anii ’50, dar participanții au continuat să să se bata cu roșii, generând și arestări. Pe fondul protestelor, La Tomatina a fost reluat. Există și câteva reguli stricte, iar cea mai importantă este că roșiile trebuie zdrobite înainte de a fi aruncate pentru a evita rănirea altora. De asemenea, este interzisă aruncarea în clădiri.

2. Vânătoarea de Leprechaun dinainte de Saint Patrick’s Day – În Irlanda, o tradiție importantă are loc cu o zi înainte de Saint Patrick’s Day, pe 16 martie. Practic, mulți irlandezi pornesc la o vânătoare de Leprechaun. Tradițional, vânătoarea are loc înainte de St. Patrick’s Day, dar în scopuri turistice se practică și în alte momente ale anului. Un Leprechaun este un tip de spiriduș care are forma unui bătrân, îmbrăcat într-o haină verde sau roșie. De asemenea, acesta se bucură de răspândirea răului și depozitează monedele pe care le găsește într-o oală de aur, pe care o ține ascunsă la capătul curcubeului. Acești spiriduși fac parte din folclorul irlandez, motiv pentru care au apărut mai multe filme despre ei. De asemenea, s-au făcut și numeroase jocuri inspirate din povestea lor, 5 dintre ele fiind disponibile la Unibet. Cel mai cunoscut este Leprechaun Goes Wild, lansat de compania Play’n GO în luna februarie a acestui an. Printre simbolurile acestui joc găsim o potcoavă, halba cu bere, oala cu aur și o pălărie de spiriduș.

3. Biciul de Paște – În Cehia, Slovacia și în unele părți ale Ungariei, în a doua zi de Paște are loc o tradiție mai puțin obișnuită. În dimineața zilei de luni, bărbații obișnuiesc să biciuiască ușor femeile cu o nuia făcută de obicei din salcie. În schimb, dacă bărbații întârzie și ajung în casele femeilor după ora 12, atunci acestea aruncă pe ei cu o găleată cu apă rece. Dar dacă ajunge înainte de ora 12:00, bărbatul rostește câteva versuri despre bogăție și fertitalitate, iar femeile se întorc și primesc câteva lovituri ușoare pe spate cu biciul. Tradiția spune că femeile care sunt lovite cu acest bici își vor păstra sănătatea, frumusețea și fertilitatea pe parcursul anului următor. Un sondaj făcut în 2019 a arătat că în 60% din gospodăriile din Cehia încă se respectă această tradiție.

4. Înnegrirea miresei – Un obicei mai puțin obișnuit vine din Scoția și Irlanda de Nord. Înainte de nuntă, mireasa este „capturată” de prieteni și familie și acoperită în gunoaie, noroi, sosuri și alte lucruri dezgustătoare. Uneori, chiar și bărbații au parte de acest tratament înainte de nuntă. Motivul din spatele acestei tradiții este acela că dacă pot suporta această umilință, ei vor depăși orice obstacol în căsătoria lor. Și astfel se va ajunge la o viață fericită de cuplu.

5. Carnavalul de la Veneția – Are loc în fiecare an cu 40 de zile înainte de Paște și e recunoscut în întreaga lume datorită măștilor extravagante folosite de participanți. Carnavalul are o tradiție bogată și se crede că prima ediție a avut loc tocmai în anul 1162. Festivalul a fost interzis în 1797, dar a reapărut în secolul al XIX-lea, însă nu la aceeași dimensiune. Din 1979 a început să devină carnavalul pe care îl știm în zilele noastre și peste 3 milioane de turiști participă în fiecare an la carnavalul din această țară recunoscută și pentru mâncarea sa bună, in special pentru paste.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *