Lucuma: toate beneficiile si proprietatile „aurului incasilor”

Lucuma este un inlocuitor sanatos al zaharului alb care are si un continut ridicat de antioxidanti si minerale care ofera multiple beneficii organismului nostru.

Acest fruct provine dintr-un copac numit Lucumo. Aceasta este foarte rezistenta la seceta si este originara din vaile andine, in Peru. Acesta este motivul pentru care este considerat un fruct foarte apreciat in gastronomia sa. Originar din vaile andine din Peru, este folosit in principal pentru a face dulciuri, deserturi si inghetata. Cu toate acestea, deoarece acest fruct amazonian este considerat un superaliment, pulpa sa este comercializata uscata peste tot in lume, promovand, de asemenea, bunastarea digestiva si continand cantitati mari de antioxidanti. Cu o forma similara cu cea a avocado, o piele verde tare si o pulpa carnoasa si dulce cu o nuanta galbuie, are o aroma care aminteste de caramel.

Lucuma este unul dintre cele 50 de alimente care ne imbunatatesc sanatatea datorita numeroaselor sale proprietati benefice pentru corpul nostru, incepand cu continutul sau ridicat de nutrienti, fibre si antioxidanti, inclusiv beta-caroten. Acestia sunt precursori ai vitaminei A, esentiali pentru sanatatea celulara, si responsabili de stimularea repararii daunelor celulare si a cresterii noilor celule, inclusiv a celor ale pielii. De asemenea, ofera vitamina B3, vitala pentru dezvoltarea musculara si foarte recomandata persoanelor a caror dieta nu este abundenta cu carne si o cantitate deloc de neglijat de minerale. De exemplu, procentul sau ridicat de potasiu ajuta sanatatea cardiovasculara.

La fel, acest fruct este o sursa de vitamina C , care stimuleaza crearea de colagen si ofera elasticitate, precum si are putere antioxidanta . Lucuma ajuta la problemele digestive , este foarte usor de tolerat chiar si de persoanele care sufera de gastrita. Ajuta la repararea deteriorarii peretilor intestinali si este astringent, motiv pentru care nu este recomandat pentru cazurile de constipatie, deoarece usuca secretiile. Cu toate acestea, cea mai celebrata proprietate a „aurului incasilor” este ca are un indice glicemic foarte scazutsi, prin urmare, este un indulcitor potrivit pentru persoanele cu diabet. Are efecte pozitive asupra stabilizarii nivelului de zahar si insulina, evitand varfurile de glucoza.

Vitamina A , care este prezent sub forma de beta – caroten , la fel ca in toate fructele de culoare portocalie este considerat o excelenta protectie impotriva dezvoltarii cancerului.

In plus, participa la cresterea oaselor si a celulelor , mentinand sanatatea oaselor si a tesuturilor moi, cum ar fi pielea.

Este o vitamina esentiala pentru o buna sanatate a ochilor si nu numai ca intervine si in procesele de reproducere, deoarece ajuta embrionul sa se dezvolte normal .

Lipsa acestei vitamine poate provoca probleme de vedere si un sistem imunitar slab, lasand corpul nostru sa fie pasunea mai multor infectii sau virusi.

Lucuma este bogat in vitaminele B1, B2 si B3, avand un impact semnificativ asupra sistemului nervos .

Mai exact, vitamina B1, cunoscuta si sub numele de tiamina, contribuie la transformarea carbohidratilor in energie in celule, la formarea acizilor grasi , ajuta la transportul de sodiu si participa la metabolismul glucidelor. carbon .

Lipsa acestei vitamine in dieta poate provoca diverse boli care afecteaza sistemul nervos sau cardiovascular si in situatii mai grave, chiar paralizie la nivelul picioarelor.

In ceea ce priveste vitamina B2, de asemenea , cunoscut sub numele de riboflavina, putem spune ca are un loc de munca similara in celule pentru a obtine energie la cea de tiamina si ca , de asemenea , provoaca activarea altor vitamine B .

Vitamina B2 este necesara pentru cresterea corpului , participa la formarea globulelor rosii si a celulelor albe din sange si produce glicogen.

Lipsa acestei vitamine nu pune viata in pericol, dar persoanele care nu au niveluri suficiente in corpul lor pot dezvolta fisuri pe buze si la colturile gurii.

Pentru a termina cu vitaminele B prezente in lucuma, o facem vorbind despre vitamina B3 sau niacina.

Aceasta vitamina are proprietati foarte benefice pentru organism, deoarece nu numai ca reduce colesterolul , dar mentine si sanatatea pielii si a nervilor, participa la eliminarea toxinelor si a reactiilor de obtinere a energiei si produce hormoni steroizi .

O persoana cu niacina insuficienta in corpul sau poate dezvolta pelagra sau cele trei boli D: diaree, dementa si dermatita.