Categories
Cariere

Iata lucruri pe care nu le stiai despre organismul uman!

Inca nu stim toate lucrurile despre organismul uman, iar cercetatorii descopera pe zi ce trece noi lucruri incitante si suprinzatoare. Iata cateva lucruri pe care nici tu nu le stiai despre organismul uman!

Cel mai mare organ intern este intestinul subtire. Acesta are cativa metri lungime, lungimea acestuia diferand de la om la om. Intestinul subtire poate fi chiar de 4 ori mai lung decat corpul uman.

Inima umana creeaza o presiune incredibil de mare, suficienta pentru a pulveriza sangele la o distanta de 10 metri. Acesta este si motivul pentru care ne putem simti atat de usor bataile inimii. Sangele are nevoie de o presiune atat de mare pentru a putea ajunge chiar si la periferiile organismului uman.

Invelisul stomacului se regenereaza la fiecare 3 zile. Mucoasa care captuseste peretele intern al stomacului este distrusa de acidul clorhidric, iar celulele se regenereaza incontinuu pentru a forma un nou invelis stomacal. Persoanele care sufera de ulcer gastric au probleme cu regenerarea invelisului stomacului si stiu cat de dureros poate fi contactul dintre acidul clorhidric si peretii stomacului. Mai mult decat atat, acidul din stomac este suficient de puternic pentru a dizolva lamele de ras.

Inima unei femei bate mai repede decat cea a unui barbat. Motivul este faptul ca femeile sunt mai mici si au o greutate corporala mai scazuta decat barbatii. Medicii au descoperit ca inima poate reactiona diferit in functie de sexul pacientului. Astfel, multe tratamente care sunt eficiente pentru barbati nu sunt la fel de eficiente si pentru femei.

Plamanul stang este mai mic decat cel drept. Acest lucru se datoreaza faptului ca inima este usor inclinata spre stanga, ocupand din locul plamanului. In plus, poti supravietui fara o multime de organe interne. Organismul uman poate supravietui chiar si cu stomacul scos, cu splina scoasa, cu 25% din ficat, cu 20% din intestine, 1 rinichi sau 1 plaman.

Ficatul este unul dintre cele mai mari si importante organe interne a organismului uman. Acesta indeplineste peste 500 de functii hepatice, de la productia biliara, descompunerea celulelor rosii din sange si pana la sinteza proteinelor din plasma si detoxifierea.

Glandele suprarenale se miscoreaza de-a lungul vietii. Acestea sunt situate deasupra rinichilor si sunt responsabile de eliberarea hormonilor de stres (cortizol si adrenalina). Atunci cand fatul are varsta de 7 luni, glandele renale au aceeasi marime ca rinichii. Apoi, la nastere, glandele se micsoreaza, si continua sa se micsoreze pana cand sunt aproape invizibile, la batranete.