Categories
Cariere

Iata ce nu stiai despre depresie!

Pe zi ce trece cercetatorii afla lucruri inedite despre diferite boli sau despre cel mai complex organ al nostru, creierul. Sa descoperim si noi cateva lucruri pe care nu le stiai despre depresie!

 

Cei depresivi au creierul mai mic

De fapt, este vorba doar de o parte a creierului, hipocampusul, care devine mai mic atunci cand suferi de depresie. Hipocampusul este partea creierului responsabila pentru controlul emotiilor si al memoriei, iar cercetatorii inca nu au descoperit motivul pentru care aceasta zona a creierului se micsoreaza. Se crede ca persoanele depresive elibereaza mai multi hormoni ai stresului (cortizol) si ca acestia au un efet negativ asupra hipocampusului.

 

Depresia si dezechilibrele chimice din creier sunt legate intre ele

Cercetatorii au demonstrat ca modificarea unor substante chimice cerebrale este asociata cu depresia. Specialistii au observat ca 25% dintre persoanele cu un nivel scazut de neurotransmitatori sufera de depresie.

 

Depresia si inflamatia

Cercetatorii au descoperit o legatura intre depresie si inflamatie. Astfel, inflamatia cronica asociata cu unele boli poate duce la depresie. Pentru a demonstra aceste lucruri, cercetatorii au administrat endotoxina persoanelor sanatoase. Endotoxina este un medicament ce ajuta la stimularea inflamatiilor in organism. Odata cu administrarea medicamentuluiu, persoanele au inceput sa fie mai depresive.

 

Anumite medicamente pot duce la depresie

Exista si medicamente care pot induce depresia. Cele mai cunoscute sunt medicamentele care tin sub control tensiunea arteriala, medicamentele contra acneei, precum si anumite contraceptive orale.