Categories
Lifestyle

Gatitul la aburi – o alternativa sanatoasa!

Gust bun si sanatate – sunt principalele beneficii ale gatitului la aburi. Preparatele au o savoare minunata, iar fiecare ingredient – legume, orez, pui, peste, paste, cereale etc. – isi pastreaza intacta aroma.

Metoda de gatire cu abur este folosita de multa vreme, inca dinaintea descoperirii focului, in vremuri in care mancarea era preparata deasupra izvoarelor de apa fierbinte sau a pietrelor fierbinti. Astazi, avantajele acestei metode, in raport cu gatitul traditional al legumelor in apa, sunt evidente. Este suficient sa amintim de bucataria orientala, care a utilizat din plin gatitul cu aburi, cu adevarat dietetic, drept o metoda esentiala de preparare a alimentelor, in special datorita efectului benefic asupra sanatatii. Mancarea este mult mai buna decat cea fiarta, iar legumele astfel gatite isi pastreaza gustul natural, culoarea si consistenta corespunzatoare, vitaminelor si sarurile minerale. Daca aparatul cumparat dispune si de dispozitivul de intensificare a gustului, acesta imbunatateste hrana preparata, adaugandu-i o aroma delicioasa de plante si condimente.

Gatitul cu aburi protejeaza alimentele, care nu intra in contact cu sursa de caldura sau cu lichidul care produce aburii. Aburul rezultat din incalzirea lichidului urca in interiorul aparatului, patrunzand alimentele si gatindu-le cu delicatete. Se stie ca unele legume au o cantitate mare de celuloza, fiind greu de digerat. Legumele din familia Brassica, de exemplu – varza, broccoli, conopida, varza de bruxelles – sunt in general greu digerabile. Prin gatirea in aburi, acestea devin mai usor digerabile.

Celor care inca nu au experimentat le putem spune ca este vorba de un aparat simplu, cu 3 boluri dispuse unul peste altul, iar dedesubt – un recipient in care torni apa. Pui in boluri ce vrei, introduci aparatul in priza si… gata. Peste jumatate de ora mancarea este gata de pus pe masa. Este cel mai sanatos, curat, usor si delicios mod de a gati. Excelent pentru pui, legume, fructe, oua, fructe de mare etc. Feluri de mancare mai sanatoase si mai bogate nutritiv pot fi preparate intr-un timp scurt, rezultand o bogatie de culori si arome, cu texturi proaspete.

Atentie la… aburi!

* Supravegheaza aparatul, nu pleca de langa el, caci functioneaza, totusi, pe baza de curent electric! * Daca vasul ramane fara apa, sau chiar daca apa ramane sub cantitatea minima recomandata, trebuie s-o completezi. * Aparatele, de diferite tipuri si performante, sunt in general usor de intretinut, curatat si utilizat. * Pentru bucuria copiilor, cumpara un aparat dotat si cu vasul special de preparare a deserturilor. * Cand gatesti peste la aburi, mentine apa din oala intr-o fierbere continua, astfel pestele va fi gata mai repede. * Poti gati la aburi aproape orice tip de legume, mai putin radacinoase. * Legumele trebuie taiate la aceeasi dimensiune, pentru a fi patrunse uniform. * Adauga in sita o mana de plante aromate – busuioc, patrunjel, marar, leustean etc. – pentru a da aroma si savoare.

Crema de grepfruit

Ingrediente: 2 grepefruit, 2 oua, 5 linguri de zahar, 1 lingura de faina, 100 ml vin alb, compot de visine.

Preparare: Se separa galbenusul de albus si se freaca bine galbenusurile cu zaharul si faina, pana cand devin spumoase, apoi se dizolva cu vinul si se fierb pe baie de aburi pana cand se ingroasa. Se adauga albusurile batute spuma, cat preparatul este fierbinte. Fructele se taie in doua, se indeparteaza miezul cu un cutit ascutit (deasupra cremei, ca sa nu se piarda din zeama), apoi se taie miezul in cubulete. Miezul taiat cubulete se amesteca impreuna cu crema rece si se toarna inapoi in jumatatile de coaja. Crema ramasa se va pune in farfurioare de sticla. Dupa ce s-a racit, inainte de servire, fiecare portie se orneaza cu cate o boaba de visina.

Chiftelute fierte in aburi

Ingrediente: 150 g carne, 1 felie franzela, 1 albus, 1 legatura patrunjel verde, sare.

Preparare: Se da carnea cruda prin masina impreuna cu franzela inmuiata si stoarsa. Se amesteca apoi cu albusul, verdeata si sarea, pana se omogenizeaza. Se modeleaza chiftelute mici, care se fierb in aburi pe o strecuratoare (acoperita), asezata deasupra unui vas in care fierbe apa. Se lasa sa fiarba, acoperit, circa 40 de minute. Se servesc calde sau reci, cu diferite sosuri, dupa gust.

Legume la abur

Ingrediente: 2 morcovi, 1 gulie, 1 lingurita visinata, 1 castravete, 2 linguri sos de soia, 6 fire sparanghel, 3 ciuperci proaspete, 20 g unt, 1 ceapa mare, 100 g branza Tofu, sare si piper dupa gust.

Preparare: Cureti legumele si le speli bine. Tai morcovii in rondele, toci ceapa marunt, tai guliile felii, tai castravetele in rondele, iar ciupercile in sferturi. Amesteci morcovii si guliile, apoi le marinezi timp de 10 minute intr-un castron, care sa incapa in strecuratoarea de la oala cu aburi, impreuna cu sosul de soia si visinata. Se pune oala pe foc, se asaza castronul in strecuratoarea de la oala cu aburi, se pune capacul si se fierbe cam 5 minute. Se adauga castravetele, sparanghelul, ciupercile, untul, ceapa, se amesteca, se acopera si se mai lasa sa fiarba circa 3 minute. Se adauga branza si se mai lasa 2 minute, apoi se trage castronul deoparte si se amesteca preparatul cu grija.

Piept de pasare marinat cu lamaie

Ingrediente: 4 bucati piept de pui dezosat, taiat in bucatele, un varf de lingurita de ghimbir uscat, 4 linguri de suc de lamaie proaspat stors (sau Hellas). Pentru marinata: 1 lingura de vin alb sau sherry, 1 lingura de sos oyster, 1 lingura sos de soia, 1 lingurita de zahar brun. Pentru ornare: ceapa verde si feliute de lamaie.

Preparare: Amestecati ingredientele pentru marinata. Puneti carnea impreuna cu sucul de lamaie intr-un castronas de pamant. Adaugati marinata si presarati peste carne praful de ghimbir uscat. Marinati circa 20 de minute. Puneti in steamer (aparatul de gatit cu aburi) bucatile de carne conform cu intructiunile. Lasati aparatul sa lucreze circa 40 de minute, pana se albeste carnea. Sosul de la marinata il fierbeti, iar cand carnea este gata il adaugati peste carne. Se serveste fierbinte, cu orez si ciuperci (inabusite in tigaie) si ornate cu ceapa verde tocata si felioare de lamaie.

Retete de la cititori

Ciorba „Saint-Germain”

Ingrediente: 500 g mazare uscata, 200 g smantana, 2 galbenusuri, 100 g praz, 2 litri apa, 3 laptuci, 100 g unt. Preparare: Se fierb in apa, laolalta, mazarea, laptucile si prazul, timp de trei sferturi de ora. Se scot cu o strecuratoare si se zdrobesc intr-o salatiera. Se adauga untul, galbenusurile si smantana, frecate separat inainte. Se adauga amestecul rezultat in apa in care au fiert si se lasa sa dea in clocot. Se serveste fierbinte. 

Muschi de vitel cu ciuperci

Ingrediente: 600 g felii de vitel, 300g ciuperci uscate, 1 pahar smantana proaspata, 1 pahar vin alb, patrunjel tocat, 1 ceapa, 1 catel de usturoi, sare, piper negru boabe, 1 lingura ulei de masline, 80 g unt, 80g faina de grau.

Preparare: Cureti muschiul de pielite si-l tai in felii groase de circa 3 cm. Intr-un castron cu apa calduta, inmoi ciupercile, pentru 10 minute. Torni intr-un vas 1/2 din paharul de vin, 1/2 pahar de apa, 10 boabe de piper si le lasi la macerat jumatate de ora. Intre timp tai marunt ceapa, o pui intr-o tigaie cu jumatate din catelul de usturoi, uleiul de masline, 30 g de unt si calesti 5 minute. Scurgi ciupercile si le adaugi in tigaia cu ceapa. Adaugi sare, piper si, dupa 5 minute, vinul alb ramas, smantana si patrunjelul tocat. Lasi pe foc inca 10 minute. Scurgi bine carnea si o dai prin faina de grau. Topesti intr-o tigaie untul ramas, asezi filetul si-l coci cateva minute, la foc mediu, astfel incat carnea sa ramana moale. Adaugi sosul de ciuperci si lasi inca 2 minute. Pui filetul in mijlocul farfuriei, adaugi intr-o parte sosul de ciuperci si mancarea e servita! 

Salata mexicana de porumb

Ingrediente: 1 conserva boabe de porumb (500 g), 10 ridichi potrivite, 350 g cascaval, 2 linguri otet, 3 linguri sos iute chilli, sare, piper, ulei, patrunjel verde tocat.

Preparare: Se taie ridichile, se rade mare cascavalul. Se desface conserva de porumb si se scurge porumbul de zeama. Intr-un castron mai mare se amesteca otetul, sarea, piperul, uleiul si sosul iute (daca nu aveti chilli, puteti folosi 2 ardei iuti curatati de seminte si tocati foarte marunt). Se adauga porumbul, cascavalul si ridichile, apoi se amesteca bine. Aceasta salata de legume fara carne, picanta, poate fi servita si ca aperitiv. (Petria Voda, Timisoara) Mojito Cocktail Ingrediente: 50 g rom alb, 12 frunze de menta,1/2 lamaie verde, 1 lingurita zahar fin, apa gazoasa rece, cubulete de gheata. Preparare: Se zdrobesc frunzele de menta intre degete si se pun intr-un pahar inalt tip cocktail. Intr-o ceasca, se amesteca zaharul cu zeama de lamaie pana se topeste zaharul. Se pune gheata in paharul inalt, se adauga siropul de zahar si lamaie, se toarna romul si se completeaza cu apa gazoasa.