Categories
online

Cum sa te descurci cu un partener excesiv de gelos

A avea un partener gelos poate fi extrem de dificil. Un partener nesigur poate fi invaziv, controlant, iritant si enervant.

Oamenii care se simt gelosi sunt in permanenta in alerta pentru ca se tem sa fie abandonati. In mod ironic, acest comportament de control face adesea ca temerile lor sa devina realitate. Si de multe alte ori cealalta persoana nu stie cum sa faca fata geloziei partenerului si aceasta o inrautateste.

Gelozia este intr-o oarecare masura o circumstanta obisnuita in relatiile de cuplu, este legata de nivelul de afectiune pe care unul il are pentru cealalta persoana, desi are si o componenta posesiva. Atata timp cat acestea nu afecteaza partenerul sau persoana care le prezinta intr-un mod semnificativ, acestea nu reprezinta o mare problema.

Cand gelozia depaseste o limita si calitatea vietii oamenilor este compromisa, cel mai bun lucru pe care il putem face este sa incercam sa ajutam si, in unele cazuri, este necesar, de asemenea, sa mergem la serviciile de asistenta psihologica. In acest articol, EXCORTE.NET ne dezvaluie cateva secrete pentru a ajuta o persoana geloasa, pe langa revizuirea conceptului de colopatie.

Ce sa nu faci 

Atunci cand un partener este gelos, el tinde sa se comporte intr-un mod controlator, manipulator, invaziv si excesiv de dependent. Raspunsul natural la aceasta este retragerea si reafirmarea autonomiei si independentei.

De exemplu, daca un iubit sau iubita, sot sau sotie, suna de 10 ori pentru a verifica unde va aflati, raspunsul firesc este sa evitati aceste tipuri de apeluri decupland mai rar si fiind rezervat si evaziv atunci cand raspundeti la astfel de intrebari.

Din nou, este normal sa incerci sa ascunzi lucrurile de partenerii care sunt excesiv de suparati atunci cand le spui adevarul a ceea ce faci. Totusi, problema este ca aceste tipuri de raspunsuri creeaza doar mai multa anxietate pentru persoana geloasa. Acestia actioneaza in moduri si mai daunatoare.

Si, in cele din urma, acest tip de comportament ajunge sa devina o norma: oamenii gelosi devin mai gelosi in timp ce partenerii lor incep sa-si ascunda mai mult activitatile, gandurile si sentimentele. De-a lungul timpului acest tipar de comportament ajunge sa se transforme in conflict si atunci cand fie cuplurile ajung sa se desparta, fie ceea ce este mai rau, traiesc in conflict continuu fara a se separa.

Cum sa te descurci cu un partener gelos 

O modalitate buna de a face acest lucru este sa vorbesti direct despre temerile si anxietatile tale.

1. Vorbeste cu partenerul tau despre temerile si anxietatile lui

Anuntandu-ti partenerul ca poate vorbi cu tine despre sentimentele lui, ca vei asculta cele mai profunde temeri si anxietati si ca vei incerca sa intelegi de ce simte ca este un pas imens in lupta ta impotriva monstrului cu ochi verzi.

Incearca sa nu pui la indoiala sentimentele partenerului tau gelos („esti nebun?”, „De unde ai asta?” …). A minimiza sentimentele te va face sa te simti mai neinteles si asta nu ajuta la rezolvarea problemei. Retineti ca intr-un mediu de sustinere si intelegere, partenerul dvs. se va simti mai increzator sa-si impartaseasca preocuparile si sa caute solutii mai eficient.

2. Fii deschis si sensibil

Este important sa fiti disponibil si sa raspunzi la nevoile partenerului. Daca ii arati unui partener nesigur ca esti o persoana cu care te poti baza, in timp, acel partener gelos va deveni mai putin suspect si suspect. Acest lucru nu este usor de facut, deoarece necesita multa energie si va trebui adesea sa rezistati tentatiei de a va indeparta de astfel de cerinte.

3. Linisteste un partener gelos 

Amintindu-i partenerului tau ca il iubesti si ca vei lucra din greu pentru a depasi acest lucru impreuna ajuta. Este important sa retii ca, daca este posibil sa ajutati un partener sigur sa se simta mai sigur, aceste schimbari nu se intampla peste noapte.

Ajuta sa gandesti pe termen mediu si lung. Ganditi-va la modul de a face fata acestor tipuri de probleme in termeni de luni si poate de ani. Si, in multe cazuri, este necesara si consilierea unui psiholog.

Ce vreau sa va clarific cu toate acestea este ca gelozia poate fi depasita. Ai nevoie de munca comuna, efort, disciplina si multa energie?.