Categories
Cariere

Afla mai multe despre amniocenteza!

Amniocenteza este un test care se efectueaza in timpul sarcinii si prin care se pot detecta anumite boli sau malformatii ale fatului. Iata de ce este bine sa faci un astfel de test, care sunt riscurile dar si beneficiile acestuia!

Cum se efectueaza testul?

Amniocenteza se efectueaza intre saptamanile 16-20 de sarcina si determina daca fatul are infectii, malformatii sau anomalii genetice. Este o procedura invaziva, are un risc mic de pierdere a sarcinii si se recomanda femeilor de peste 35 de ani sau sarcinilor cu probleme.

Testul presupune extractia de lichid amniotic din uterul mamei cu ajutorul unui ac lung si subtire care este introdus in abdomenul gravidei pana in uter. Interventia este putin dureroasa si dureaza sub 1 minut. Chiar si asa, anumite femei pot acuza crampe abdominale care pot dura pana la maxim 2 zile de la procedura.

Cand este recomandat?

Medicul iti va recomanda un test de amniocenteza daca ai mai avut sarcini cu anomalii genetice, daca in familiile parintilor exista boli genetice, daca ai rezultate modificate la triplu-test sau rezultate anormale la testul de screening din primul trimestru.

Care sunt beneficiile?

Iata de ce ar trebui sa faci un astfel de test, la recomandarea medicilor:

– detectarea si tratarea unei infectii intrauterine ajuta sanatatea fatului si a gravidei;

– testul diagnosticheaza boli grave precum sindromul Down, sindromul Edwards, boala Hungtinton, fibroza chistica, boala Tay-Sachs;

– determina gradul de maturitate al plamanilor si daca fatul poate supravietui in cazul unei nasteri premature.

Care sunt riscurile?

Evident, un astfel de test are si riscurile sale, insa acestea sunt destul de rare:

– infectarea si sangerarea;

– febra si dureri intense;

– ruptura membranelor;

– pierderea sarcinii, in cazuri foarte rare.