Categories
Sanatate

5 beneficii dovedite stiintific care indica faptul ca plansul este bun pentru sanatatea ta

Da, plansul este bun pentru sanatate. Si desi social este vazut ca un act de slabiciune si de multe ori, din aceasta cauza, evitam sa o facem, exista multe studii care arata ca plansul nu este rau, deoarece ajuta la calmarea durerii pe care o simtim.

Plansul este un proces natural al corpului, prin urmare, cum ceva atat de natural ar putea fi rau! Cand suntem fericiti, radem si cand suntem tristi, plangem, este raspunsul corpului la anumite sentimente si ne va face mereu bine. Cand termini de plans, nu simti un fel de liniste? Acest lucru se datoreaza beneficiilor pozitive ale plansului.

Procesul este simplu, atunci cand plangem, eliberam o serie de substante care actioneaza ca un calmant natural , ceea ce ajuta durerea sa nu fie atat de puternica pe cat pare. Aceste substante ofera corpului nostru un sentiment de calm si relaxare.

Ati putea spune ca plansul este o supapa de evacuare pentru sentimentele noastre, nu este bine sa le lasam inauntru, deoarece este mult mai rau in toata lumea.

Sursa de hidratare

Exista trei tipuri de lacrimi: lacrimi emotionale , lacrimi reflexe (a caror functie este de a proteja ochiul cand, de exemplu, taiem ceapa) si lacrimi bazale . Acestea din urma sunt lacrimile pe care le secretam permanent pentru a mentine ochiul hidratat. Cu toate acestea, o doza suplimentara de hidratare nu doare niciodata, si vine prin celelalte doua tipuri de lacrimi. Ele curata, ung si oxigeneaza corneea, ceea ce inseamna, in general, ca au grija de vederea noastra .

Elimina stresul

Experienta ne spune ca atunci cand plangem emotionat de o emotie, de obicei negativa, ne simtim mai bine, mai relaxati si mai putin ingrijorati. Si stiinta o confirma. Un studiu realizat din Minnesota (Statele Unite), condus de Dr. William H. Frey II, a dezvaluit ca lacrimile pe care le-am varsat ca urmare a emotiilor contin doze mari de adrenocorticotropina, un hormon legat de stres. De asemenea, elibereaza prolactina si leucina enkephalin, un calmant natural. Prin urmare, atunci cand plangem, ne simtim imediat mult mai calm: lacrimile reduc stresul si usureaza durerea . Este o chestiune de chimie. De fapt, compozitia lacrimii variaza in functie de emotia care o provoaca.

Plansul este primul pas in depasirea durerii

Chimia este in mare parte responsabila de faptul ca plansul ne scuteste atunci cand simtim durere sau intristare. Dar nu este singurul motiv. Cand plangem ca reactie la o emotie negativa, transformam acea negativitate in ceva tangibil , ceva pe care il putem gestiona, ceva cu care putem infrunta. Iar a face cu lucruri tangibile este intotdeauna mai usor decat a face fata emotiilor pe care nu le definim destul de bine. Adica plansul este primul pas in depasirea durerii .

Plansul este bun, deoarece poate avea un efect calmant

La fel si. Plansul si plansul pot determina corpul sa se simta relaxat si calm. Relieful de sine asa cum o mentioneaza unii, apare in momentul in care ne eliberam lacrimile.

Conform studiului numit Este un comportament linistitor? , de la Departamentul de Psihologie, Facultatea de Stiinte Umaniste si Sociale, Universitatea din Rijeka, Croatia, sistemul nervos parasimpatic este activat atunci cand plangem. Acest lucru produce o senzatie de efect calmant si imbunatateste starea de spirit.

Plansul elibereaza hormoni

Da. Cand plangi eliberezi oxitocina si endorfina, doi hormoni cheie, astfel incat sa poti iubi, sa fii dragut si sa te simti euforic.

Cercetarile de la Universitatea din Rijeka, Croatia au descoperit ca aceste raspunsuri chimice ajuta la ameliorarea durerilor fizice si emotionale. De fapt, oxitocina ajuta la travaliu. Deci plansul te ajuta sa indure durerea si, in acelasi timp, te poti simti bine.

Lacrimile combat bacteriile si iti ung ochii

Lacrimile nu numai ca servesc pentru a scoate fostul sau fostul din inimile noastre, ci ne protejeaza si de bacterii.Plansul este numit lizozimele lichid , care contine proprietati antimicrobiene care combat bacteriile. De asemenea, lacrimile ne ajuta sa ne mentinem ochii umezi, altfel membranele mucoase ne-ar usca si nu am putea vedea bine. Acum ca stiti care sunt avantajele plansului, apucati cateva batiste, puneti-va melodia melancolica si lasati-le sa curga.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *