Categories
simple

Top 10 creaturi ce fac rau

Ce fiinte mitice se afla in top 10 creaturi ce fac rau? Care sunt fiintele ce au starnit teama inca din vremuri indepartate si care mai zburlesc si acum pielea acelora care aud legende inspaimantatoare. Unele dintre cele  mai ciudate si nemiloase fantasme au ramas in legendele populare si sperie copii, parinti si bunici in aceeasi masura. Se spune ca legendele se nasc din legenda, acestea fiind mai apoi pastrate si date mai departe prin viu grai. Romanii il au pe Dracula, britanicii pe monstrul din Loch Ness, iar mexicanii pe Chupacabra, fiinte mitice care au ramas simboluri ale fanteziei si pericolului, insa  care sunt cele mai ciudate si inspaimantatoare fiinte din legende si mituri?

Pozitia codasa in top 10 creaturi ce fac rau este luata de Aswang. Aceasta creatura apartine folclorului filipinez si se traduce printr-un hibrid intre vampir si vrajitoare. In legende, Aswang este mai mereu femeie si are capacitatea de a manca atat mortii cat si viii, putandu-se transforma si in caine sau porc mistret de culoare neagra. Oamenii se pot feri de aceasta creatura numai daca poarta dupa ei usturoi sau apa sfintita. Oamenii sunt usor de pacalit de aceste fiinte care ziua umbla in forma umana pe pamant, cu personalitate linistita si timida, iar noaptea isi iau infatisarea reala de creaturi ingrozitoare cu piele albastruie si ochi injectati ce zboara cu ajutorul aripilor mari de liliac in cautare de prada.

Pe locul noua in top 10 creaturi care fac rau se afla Encantado. Aceasta creatura provine din folclorul brazilian care isi are salasul in apropierea raului Amazon. Cand apare in forma sa umana, aceasta creatura poate insela pe oricine datorita infatisarii sale de femeie frumoasa. Encantado starneste teama in satele de pe langa Amazon ale caror cetateni se tem sa iasa noaptea in apropierea fluviului pentru ca ar putea da nas in nas cu aceasta. In timpul zilei, aceasta creatura magica isi duce viata transformata in delfin de apa dulce sau sarpe de mare, ramanand aproape de Amazon. Noaptea insa, odata cu infatisarea sa umana apare si pericolul caci Encantado poate canta foarte frumos – avand un glas fermecat – poate seduce orice om si atrage chiar si femei. Victimele acestei fiinte pot fi duse la nebunie, imbolnavire sau chiar, in multe cazuri, moarte.

Pe locul opt in top 10 creaturi care fac rau se afla Incubus. Aceasta creatura inspirata din randurile demonilor este seducatoare si puternica, bucurandu-se in general de inselarea femelilor. Incubus este demonul mitic ce apare in vis femeilor noaptea, intaratandu-le pe acestea pentru ca mai apoi se faca dragoste cu ele. Intentia incubusului a fost aceea de a lasa femeia cu care face sex insarcinata. Numeroase partide de amor cu demonul duceau la carente in sanatatea femeii subjugate, ajungandu-se chiar la moarte, spun legendele. In aceeasi stare se afla si succubus, varianta feminina a demonului seducator care avea drept scop seducerea barbatilor, care culmina cu sexul cu acestia.

Pe locul sapte in top 10 creaturi care fac rau se afla Gorgona. Aceasta fiinta din miturile grecesti are puteri nebanuite care inspaimanta doar prin mentionarea numelui. Cine nu stie de Gorgona salbatica si de reputatia acesteia? Gorgonele sunt fiinte inspaimantatoare descrise sub forma a trei surori ale caror capete sunt pline de serpi si ai caror ochi transforma orice fiinta vie indrazneste sa le priveasca in stana de piatra. Legendele spun ca doua dintre surori erau nemuritoare, insa cea care nu era nemuritoare – Medusa –  a fost ucisa de Perseu. Cele trei fiinte inspaimantatoare au fost  inconjurate de mister si teama in legende, fiind temute de orice muritor obisnuit. Numai cei mai neinfricati eroi s-au incumetat sa le caute spre a le subjuga, Perseu fiind si cel care a reusit sa o ucida pe Medusa.

Pe locul sase in top 10 creaturi care fac rau se afla Ordog. Demonul din folclorul unguresc avea o preferinta pentru sufletele umane si adesea se avanta in lume, luand diferite forme. Ordog, sau diavolul, arata ca un faun cu copite mari, coarne si o coada care – asa cum se intampla in imaginile iconice ale diavolului – invartea la cazanul sau cu suflete de oameni. Lui Ordog ii place sa chinuie sufletele umane si iese in lume luand infatisarea unei vulpi, a unui pastor cu ochi stralucitor si parul ca abanosul sau forma unei flacari intunecate. Ordog apare in multe povesti populare unguresti, torturand sufletele oamenilor rai.

Pe pozitia cinci in top 10 creaturi care fac rau se afla himera. Aceasta fiinta fantastica – un hibrid intre mai multe specii de animale – a luat nastere in mitologia greceasca si imprumuta insusiri de la mai multe specii de animale si creaturi. Himerele sunt creaturi feminine monstruoase cu corp de leu, coada de sarpe sau de scorpion terminata in cap de sarpe si  cap de capra ce iese din stern. Alte descrieri ale creaturii includeau aparitia a doua capete de reptila sau leu, coada de scorpion veninoasa la capat si aripi de liliac. Himera descrisa in Iliada lui Homer ii avea drept parinti pe Echidna si Tifon, insa cele imprumutate altor culturi incepusera sa aiba infatisari diferite si puncte de origine separate.

Leshy se afla pe locul patru in top 10 creaturi care fac rau. Acest spirit slavon al padurii adora natura si proteja copacii si animalele de cei care vor sa ii faca rau. Leshy se deghiza cand se afla in preajma oamenilor, luand infatisarea unui taran cu ochi stralucitori, insa forma sa adevarata era aceea a unei creaturi indesate cu barba mare facuta din liane si vite, cu copite si coarne si o coada lunga. Cum creatura iubeste natura, ea poate sa se transforme in orice fel de copac sau planta, putandu-se micsora la nivelul firului de iarba sau creste cat un copac. Leshy are un comportament rautacios fata de oameni, luandu-i adesea din padure si facandu-i sa se piarda prin pestera sa dupa care ii face sa se simta rau sau ii gadila pana cand acestia mor.

Pe locul trei in top 10 creaturi care fac rau se gaseste berserkerul. Aceasta fiinta a legendelor nordice este descrisa ca fiind un razboinic ce se transforma intr-o fiinta razbunatoare si sangeroasa, necontrolabila, intr-un animal, de obicei lup sau taur sau intr-un ucigas sangeros. Aceasta capacitate a razboinicului de a se imbarbata si a prinde putere in lupte era considerata mult  mai eficace. Berserkerii au o putere fizica imensa, ochi injectati si putere de rezistenta foarte mare. Legendele scandinave spun ca berserkerii erau o ustensila de razboi eficienta, ei luand parte la razboaie sau fiind garzi de corp pentru fetele regale.

Pe locul doi in top 10 creaturi care fac rau se afla Bean Nighe. Aceasta zana scotiana a cucerit mai mult inimile irlandezilor. Aceasta infricosatoare creatura este descrisa in legendele nordice cu o singura nara, picioare inclestate si un dinte mare si urat, precum si cu sani mari si lasati. In povestile populare inspaimantatoare, Bean Nighe aparea drept simbol al mortii si mesager al lumii de dincolo. De obicei, aceasta este vazuta sezand la rau si spaland hainele mortilor sau ale celor care erau sortiti sa moara curand. Se pare ca aceste personaje legendare erau spiritele unor femei ce au murit in timp ce isi aduceau copiii pe lume, ele fiind acum nevoite sa faca acest lucru pana cand vietile lor s-ar fi sfarsit in mod obisnuit.

Pozitia de top 10 creaturi care fac rau este luata de Wendigo. Aceasta fiinta legendara a aparut in legendele alonchienilor, un popor nativ Americii de Nord, si s-a raspandit si in alte colturi ale lumii. Wendigo sunt descrise peste tot ca fiind creaturi salbatice asemanatoare cainilor, varcolacilor cu un aer extraterestru care ar aduce iarna si sezonul rece.  Wendigo poate fi la origini un om care a cazut in prada canibalismului, fiind mai apoi transformat intr-o astfel de fiinta salbatica pentru ca spiritele demonice vor putea intra in corpul celui ce a mancat din specia proprie. Wendigo sunt creaturi violente care tanjesc dupa carne de om si nu se sfiesc sa si-o procure cand au ocazia. Cele mai multe astfel de creaturi ar locui in adancurile muntilor si in zone pline cu paduri, departe de ochii curiosilor.