Categories
Cariere

Afla mai multe despre rana pe colul uterin!

Probabil ca ai auzit si tu de rana pe col uterin sau chiar te-ai confruntat cu o astfel de problema. Insa daca nu stii foarte multe despre aceasta afectiune, reginele.ro iti sare in ajutor. Sa aflam mai multe despre rana pe colul uterin!

Factori de risc

Cei mai intalniti factori de risc in cazul ranilor pe colul uterin sunt infectiile cervico-vaginale, traumatismele locale in urma contactului sexual sau utilizarii tampoanelor interne, chiretajul sau histeroscopia, traumatismele aparute in timpul nasterii, dispozitivele intrauterine precum steriletul.

Simptome

Cel mai frecvent simptom al cervicitei este secretia vaginala filanta, care contine striuri sangvine. De cele mai multe ori, o rana pe col uterin nu determina durere, febra sau tulburari menstruale, afectiunea putand evolua timp de ani de zile faca ca femeia sa isi dea seama ca are o rana pe col uterin.

Un alt simptom destul de frecvent in cazul ranilor pe col este senzatia de durere sau arsura in timpul actului sexual sau sangerarea usoara dupa contactul sexual. In cazul aparitiei oricarui simptom, femeia trebuie sa mearga de urgenta la medicul ginecolog pentru o consultatie.

Investigatii

Afectiunile la nivelul colului uterin sunt investigate cu ajutorul:

– examenului clinic: tuseu vaginal si examen cu valve, cu ajutorul caruia medicul poate constata prezenta unor modificari ale colului sau ale secretiei vaginale;

testul Babes-Papanicolau, prin care se observa modificarile celulare cervicale;

– examenul secretiei din col si vagin, pentru a determina etilogia infectiei;

colposcopie, prin care se inspecteaza colul uterin.

Complicatii

Cervicita poate evolua ani de zile, agravandu-se cu inflamatii ale organelor pelvine vecine, precum:

– parametria (inflamatia ligamentelor ce sustin uterul si organele pelvine);

– infectii cronice ale tractului urinar;

– salpingita (inflamatia trompei uterine).