26% din populatie are supraponderale si 14% este obeza. Populatia copiilor abandoneaza din ce in ce mai mult consumul de produse traditionale in favoarea „fast-food”.
Obezitatea este o boala cronica cauzata de numeroase cauze si cu numeroase complicatii. Se caracterizeaza prin exces de grasime din corp si se masoara in functie de indicele de masa corporala.
In societatea occidentala, fundamental, desi nu exclusiv, tendinta de obezitate este ingrijoratoare si reprezinta o problema majora de sanatate publica. In tara noastra, 400.000 de cazuri noi de obezi sunt diagnosticate in fiecare an. Se estimeaza ca 26% din populatie are supraponderale si 14% este obeza.
Medicina cunoaste existenta mai multor factori care provoaca aceasta boala: genetice, metabolice, psihologice, medicamentoase, cauze neuro-endocrine etc. Dar, fara indoiala, cauza care a favorizat cel mai mult aparitia acestei boli este schimbarea obiceiurilor de viata, a factorului de mediu, a mediului sociocultural, a modificarilor in alimentatie si, mai ales, a stilului de viata sedentar .
Alimentatia optima de la o varsta frageda este o investitie pe termen lung in sanatate si calitatea vietii.
In mod traditional, au fost apreciate comportamentele care ne-au indepartat de spectrul privatiunii si foametei. Bogatia calorica a fost discutata in termeni pozitivi. In lumea noastra dezvoltata schimbam spectrul: problema nu mai este lipsa, ci excesul . Prin urmare, apar patologii legate de abuz si suprasolicitare cronica: fantoma obezitatii.
Alimentatia fortata a sugarilor si prescolarilor din frica sau ingrijorare de cresterea in greutate, ore de vizionare la televizor si stil de viata sedentar asociate cu consumul excesiv de dulciuri si alte alimente bogate in calorii, adoptarea tendintelor alimentare tipice unui model anglo-saxon, aparitia unui fenomen nou cum ar fi oferta infinita de mese gata, dragostea rapida a copiilor si adolescentilor pentru „ fast-food ” si macro-consumismul promovat de presiunea puternica a mass-media, printre altele, au insemnat o schimbare aproape brusca a stilului de viata. iar asta ne-a dus la epidemia secolului XXI.
Copiii, datorita influentelor sociale si familiale, abandoneaza consumul de fructe si legume, leguminoase si peste in favoarea „ fast food ”, dulciuri si produse de patiserie.
Care este problema?
Acceptati ca produse de consum obisnuit, alimente care ar trebui sa fie un consum sporadic. Bauturi zaharoase, „dulciuri”, inghetata, fursecuri, gustari si toate acele produse care si-au facut loc in dieta zilnica si inlocuiesc alte alimente care ar trebui sa ocupe un loc privilegiat in dieta zilnica si sunt acum retrogradate la un consum ocazional.
Trebuie sa actionam ferm si sa analizam in mod decisiv cauzele acestei boli. Trebuie sa reflectam asupra faptului ca copilul trebuie sa fie tinta privilegiata a politicilor de sanatate care vizeaza prevenirea obezitatii copilului.
Va fi rezonabil sa presupunem ca prevenirea si tratamentul obezitatii, in copilarie si tinerete, este cea mai buna modalitate de a preveni dezvoltarea acestei boli.
Va trebui sa intervenim in stadiile prepatologice si sa adoptam obiceiuri si stil de viata sanatos inca din copilarie . De aceea, mijloacele care vizeaza imbunatatirea sanatatii copiilor sunt atat de importante, deoarece beneficiile lor, daca sunt facute corect, vor dura toata viata.
Oferta dietetica pe care o avem astazi in tarile dezvoltate, precum a noastra, este atat de variata incat, daca nu este folosita corect, poate fi foarte periculoasa.
De obicei, dietele excesive sunt consumate in unele dintre componentele sale cu deficiente in altele, adica sunt consumate diete dezechilibrate care contribuie la dezvoltarea bolilor.
Astazi se stie ca nutritia optima de la o varsta frageda este o investitie pe termen lung in sanatate si calitatea vietii !