Categories
Cariere

Iata care sunt cele mai frecvente fobii!

Statisticile arata ca 11% dintre oameni sunt diagnosticati cu fobii, insa se crede ca 50% dintre persoane are cel putin o fobie. Pentru a diagnostica o fobie, teama irationala trebuie sa fie veche de cel putin 6 luni si teama sa apara si la imaginarea stimulului, nu numai la expunerea la acesta.

Exista cate o fobie pentru fiecare lucru din aceasta lume, insa cele mai ciudate fobii sunt teama de barba (pogonofobie), de flori (antofobie) sau de cristale (cristalofobie). Iata insa care sunt cele mai frecvente fobii!

Frica de dentist

Poate cea mai frecventa fobie, pe care de obicei nici nu o diagnosticam, este fobia de dentist. Daca simpla idee de a merge la dentist sau un anumit sunet iti provoaca un atac de panica, atunci cu siguranta ai o fobie. Din fericire, nu orice teama de dentist este o fobie, si foarte multi dintre noi ne simtim doar inconfortabil sa stam cu gura deschisa si cineva sa umble pe acolo cu diferite instrumente.

Frica de caini

Cynofobia este frica in fata cainilor. Aceasta fobie poate fi dezvoltata ca urmare al unui atac al cainilor asupra persoanei respective sau asistarea la o astfel de scena. Cei mai afectati sunt copiii, care sunt invatati sa se teama de caini inca de mici.

Frica de zbor

Aviofobia este teama de a zbura si de a pierde contactul cu pamantul. Cei mai multi aviofobici nu se tem neaparat de ideea zborului, ci mai mult de ideea prabusirii, deaorece accidentele de avion sunt de cele mai multe ori fatale.

Frica de furtuni

Exista oameni care se tem de tunetele si fulgerele din timpul furtunilor. In realitate, aproape 3 sferturi din populatie resimte o oarecare anxietate in timpul unei furtuni violente, insa asta nu inseamna ca toti sufera de aceasta fobie.

Frica de intuneric

Nyctofobia se dezvolta in copilarie, atunci cand cel mic este obligat sa stea in intuneric si se sperie teribil din aceasta cauza. Aceasta fobie poate persista si la varsta adulta, intunericul putand produce teroare si atacuri de panica.