E ok să facem publică viața copiilor pe rețelele de socializare?

E clar că ultimul an a fost al vloggerilor, al conținutului video în general. Instagram, snapchat, urechiușe de ren, suntem cu toții captivi în bula asta de online. Și atâta timp cât putem decide pentru noi, fiecare face ce dorește. Dar ce se întâmplă când suntem prea mici și părinții noștri decid ce e bine și ce e rău?

În ultima perioadă pe lângă pozele cu pisici, e la modă să îți filmezi copilul și să îl pui pe internet. Iar aici văd o problemă. Sărim în sus dacă cineva îi face o poză în parc celui mic, însă punem poze cu ei în fundul gol pe facebook. Și nu, treaba aia cu, “văd doar prietenii mei”, nu e valabilă. În 10 minute, cu ceva research, oricine poate deveni prieten cu oricine.

Eu o văd ca pe o exploatare a minorului. Mai ales în cazul vloggerilor care câștigă și bani de pe urma filmulețelor pe care le postează pe diferite rețele. Și nu mi se pare normal, pentru că toate aceste imagini il poate afecta pe cel mic pe termen lung. Poate nu va dori să fie recunoascut de oameni pe stradă. Sau poate își va dori să lucreze într-un domeniu business? Sau pur și simplu, nu își va dori ca poze cu el să fie la orice căutare pe google.

Și să ne înțelegem, nu vorbim de pozele de familie, un selfie, ci de tipul acela de postări agresive: uite-l în burtă, uite-l la naștere, hop și o poză cu el la prima băiță, etc.

Cum ar fi să altcineva să posteze poze și filmulețe cu tine, fără ca tu să îți poți da acordul?

Foto

Dă mai departe!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*