Despre nunțile la care am participat

În ziua de azi unii o fac de dragul parințiilor, alții pentru că își doresc, iar unii pentru bani. Problema lor. Nu discutăm aici motivele. Oricum ar fi, e un business.
Eu voiam să vă povestesc un pic despre ce am observat în ultimii 2-3 ani la nunțile la care am participat. N-am prea multe ca și invitat, dar am zeci ca și dansator în Dobrogeanca
În timp, am ajuns să petrec câte 2-3 ore la nunți și am avut timp să observ câteva lucruri care, cred eu, fac diferența între o nuntă la care lumea se simte bine și una în care invitații așteaptă plicul, apoi pleacă.

MUZICA

Cel mai important aspect. Nu ai muzică bună, nunta e un eșec. Alege muzica în funcție de oamenii pe care îi ai la nuntă. Dacă aduci un band ce cântă doar Dan Spătaru&CO, iar 90% din invitați au sub 30 de ani…
Sfatul meu e să nu faci economie la bani atunci când îți alegi formația. Negociază, caută cel mai bun preț, dar nu alege o trupă doar pentru ca este ieftină. Am fost la nunți la care trupa o freca la rece, cu pauze în care lăsau câte 20-30 minute un CD să cânte. Serios? Aveți grijă și stabiliți toate detaliile înainte: câte pauze, ce melodii, etc. E nuntă voastră.

OBICEIURI

Poate sunt subiectiv, dar renunță la toate obiceiurile făcute doar pentru că trebuie. Un motiv în plus de stres: „cine fură mireasa”, „cine face aia?”; serios, cât de amuzant e ca tu ca mireasă să lipsești 2 ore de la propria nuntă? Apoi urmează o negociere la care nimeni nu e atent. Asta dacă se înțelege ceva.. Sau tu pe un scaun, toate rudele la masă, iar soțul, între picioarele tale caută cu dinții o jartea?

MIRELE ȘI MIREASA

Aici diferă de la om la om, dar invitații au venit pentru voi acolo. Trebuie să fiți mereu în centrul atenției. Nu vă plimbați la bucătărie, nu stați pe afară, nu faceți lucruri administrative. Stați acolo, distrați-vă, petreceți timp alături de invitati. Mergeți la mese, zâmbiți, dansați. Fără stres!
Sfatul meu e sa nu va organizati singuri nunta – apelați la 2, 3 prieteni (cavalerul de onoare, etc) care să fie la curent cu ce se întâmplă și să poată lua decizii în locul vostru. Delegați sarcinile! Optim ar fi să aveți o agenție care să se ocupe, dar majoritatea evită să facă asta – nunta lor, deciziile lor.
Încă ceva: dacă știi că va fi și muzică populară, învață 2,3 pași de bază pentru hore, sârbe și eventual brașoveanca. E foarte simplu. Dacă vrei te ajută coregrafa ansamblului din care fac și eu parte.

OSPĂTARII

Au unii un sictir și o oboseală după 3 ture de noapte. Eu îi înteleg că e greu să alergi atât și mai iei și bani puțini, dar este job-ul lor. Să îl facă cum trebuie. Deseori șeful de sală nu e cea mai bună soluție să transmită un mesaj, el fiind pus acolo ca sperietoare, așa că recomand să vorbiți voi cu ei. Poate o motivare suplimentară? Știu ospătari care aleargă toată noaptea pentru 50-80 lei.

LOCAȚIA

Aer condiționat indiferent de perioadă și cât mai puțini stâlpi pe ringul de dans. Când te prinzi la o sârba e cam greu sa mai eviți și eventualele obstacole.


Ca și sfat final, ai grijă să te bucuri de nunta ta. Am văzut miri panicați și speriați de anumite probleme întâmpinate. Totul se rezolvă.

P.S. Dacă ai citit articolul ăsta și ești ospătar la evenimente, te rog eu frumos, atunci când e un spectacol, evită să treci printre dansatori sau prin fața lor. Arată-mi puțin respect și ocolește-ma prin spate. Mulțumesc!

16729067_1349924975029702_1165349409419542433_n

Dă mai departe!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*